Nieuwsbrief 2025
Nieuwsbericht januari 2025
Beste indiceerder,
Allereerst willen we u een gelukkig en gezond 2025 toewensen. Laten we elkaar weer of meer opzoeken in 2025 zodat we kennis en kunde met elkaar kunnen delen ten gunste van onze cliënt in de Wlz.
Ook willen we u informeren over een aantal zaken op het gebied van de bovenbudgettaire hulpmiddelen in de Wlz. Een aantal zullen u al bekend zijn, een aantal wellicht niet.
De volgende onderwerpen worden in dit bericht toegelicht:
- Spraakvervangende hulpmiddelen;
- De iFlow van fabrikant Life & Mobility;
- Bekostiging aanpassingen aan rolstoelen;
- Elektrische ondersteuning bij een duo-driewielfiets.
Spraakvervangende Hulpmiddelen
Vanaf 2022 tot en met 2024 werden spraakvervangende hulpmiddelen coulancehalve gedeeltelijk bovenbudgettair bekostigd. Deze regeling vervalt met ingang van 1 januari 2025: vanaf dat moment komen deze hulpmiddelen, indien deze noodzakelijk zijn in verband met de in de instelling te verlenen zorg, zoals omschreven in de Wlz (artikel 3.1.1., eerste lid, onderdeel d) in aanmerking voor volledige bovenbudgettaire bekostiging.
Wanneer is er aanspraak op een vergoeding?
Wanneer uw cliënt lijdt aan een ernstige taal-/spraakstoornis, die leidt tot niet of nauwelijks kunnen spreken, als gevolg van stoornissen in de functie stem en spraak of van stoornissen in een mentale functie, gerelateerd aan taalexpressie, kan de instelling een aanvraag doen voor spraakvervangende hulpmiddelen. Hierbij worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:
- Uw cliënt heeft zonder hulpmiddelen geen mogelijkheid om zich verbaal te uiten (primaire
communicatie), en kan zo de zorgbehoefte niet kenbaar maken naar zorgverleners en
behandelaren;
- Uw cliënt is cognitief in staat om het hulpmiddel te gebruiken;
- Uw cliënt is fysiek in staat om het hulpmiddel (eventueel met aanpassingen) te
gebruiken/bedienen;
- Uw cliënt gebruikt het hulpmiddel dagelijks, gedurende de hele dag;
- De indiceerder is de logopedist;
- Voorliggende hulpmiddelen, zoals symbolensets en -borden voldoen niet om in deze
communicatiebehoefte te voorzien, wat ook gemotiveerd dient te worden in de aanvraag;
Wat valt onder de vergoeding?
Zowel de software als de hardware vallen onder de aanspraak. Onderhoud, reparaties en aanpassingen aan communicatieapparatuur, ook verstrekt voor 1 januari 2025, vallen ook onder de aanspraak.
Wat valt niet onder de vergoeding?
Eenvoudige communicatiehulpmiddelen, zoals letter- of symbolensets of – borden zijn voorliggend, maar komen niet in aanmerking voor bovenbudgettaire bekostiging. Deze zijn voor rekening van de instelling. Ook elektrische stemversterkers, stemgenerators, en hulpmiddelen zoals een (personal) computer, toetsenbord of PDA’s , tablets en/of iPads, die ook voor andere toepassingen gebruikt kunnen worden dan enkel voor de communicatie worden vanuit instellingsbudget bekostigd.
De zorgkantoren onderzoeken de mogelijkheid tot een depotregeling
Spraakvervangende hulpmiddelen lenen zich goed voor herinzetbaarheid. Helaas komt het geregeld voor dat deze niet langdurig ingezet kunnen worden voor onze klanten. De zorgkantoren onderzoeken of en hoe deze hulpmiddelen ingenomen kunnen worden en (na aanpassing) opnieuw ingezet kunnen worden voor iemand anders.
Heeft u vragen met betrekking tot de uitvoering?
Neem contact op met onze afdeling Registratie & Uitvoering, te bereiken op telefoonnummer 088-222 90 05 en mailadres zorgaanbiederswlz@menzis.nl
Toevoeging iFlow aan het standaardpakket
De iFlow is de nieuwe generatie modulaire hulpaandrijvingen van Life & Mobility. Het is een combinatie van een hulpaandrijving (de ‘Boost’), een begeleidersbediening (de ‘Care’) en een joystickbesturing (de ‘Joy’). De i-Flow vervangt op termijn de @Work, de @Ease en de Aura hulpaandrijving en duw ondersteuningen in het standaardpakket.
De iFlow wordt begin 2025 toegevoegd aan het standaardpakket. Resultaten uit een uitgebreid onafhankelijke gebruikerstest tonen aan dat het gebruik van de iFlow in alle uitvoeringen door verschillende gebruikersgroepen goed wordt ervaren. Doordat de iFlow modulair ingezet wordt, is deze optimaal herinzetbaar. Daarnaast beschikt de iFlow over een duurzame, zeer veilige accutechniek, die gegarandeerd 5 jaar meegaat.
Life & Mobility zal in januari 2025 een trainingsprogramma verzorgen voor adviseurs, monteurs en afleveraars van alle leveranciers in Nederland zodat er bij hen voldoende kennis is voor een juiste montage, aflevering en advisering van de iFlow. In februari en maart 2025 zal Life & Mobility in samenspraak met de leverancier van uw instelling de indiceerders infomeren over de mogelijkheden van de iFlow voor uw cliënten. Het definitieve moment van levering van de iFlow hangt af wanneer het trainingsprogramma bij de leveranciers afgerond is.
Aanwezige hulpaandrijvingen in het depot hebben voorrang
Dat de i-Flow wordt toegevoegd aan het standaardpakket betekent niet dat deze voorrang krijgt op de beschikbare depotvoorzieningen. Er zal altijd eerst gecontroleerd moeten worden of er een geschikte hulpaandrijving of duwondersteuning beschikbaar is in het centrale depot.
Poolcarrousel
In het voorjaar van 2025 wordt er weer een poolcarrousel georganiseerd. De iFlow zal daar onder andere te zien zijn en kunt u deze uitproberen. Ook is de iFlow te raadplegen in de vernieuwde online Mobiliteitsgids 2025 (deze komt binnenkort beschikbaar).
Bekostiging aanpassingen aan rolstoelen
Aanpassingen aan rolstoelen voor cliënten die voor hun zelfstandigheid of zelfredzaamheid afhankelijk zijn daarvan, vallen niet onder de bovenbudgettaire bekostiging. Graag leggen we u uit waarom dat zo is.
Begeleiding in het ZZP
Uw instelling ontvangt voor iedere cliënt een bekostiging via het ZZP. De opbouw van het ZZP bestaat uit verschillende componenten, zoals verpleging, persoonlijke verzorging, begeleider. Eén van de grotere componenten waar de ZZP’s uit bestaan is begeleiding. Hieronder vallen activiteiten waarmee een persoon wordt ondersteund bij het uitvoeren van de ADL, huishoudelijke activiteiten en het behouden van structuur en regie over het persoonlijk leven. Het realiseren en onderhouden van zelfstandig functioneren van uw cliënt hoort ook bij de begeleiding.
Ondersteuning met hulpmiddelen
Het is mogelijk om bijvoorbeeld een elektrische (hoog-laag) verstelling in te zetten ter ondersteuning van de zelfredzaamheid van uw cliënt. Zelfstandig functioneren zonder afhankelijkheid van de zorgverlening is voor uw cliënt erg belangrijk. Maar omdat dit ter (gedeeltelijke) vervanging van het ZZP component begeleiding wordt ingezet, zijn de kosten voor rekening van de instelling.
Kosten vanuit eigen budget
Het kostenaspect kan een reden zijn om de aanpassing aan de rolstoel niet uit eigen budget te betalen. We willen u meegeven dat de bekostiging van bijvoorbeeld een hoog-laagverstelling over een periode van 5 jaar de instelling nog geen €2 per dag kost. Daarmee krijgt uw cliënt (een deel) van de zelfredzaamheid terug, maar daardoor wordt de zorg ontlast en is er meer beschikbaarheid van zorgpersoneel. Deze kan effectiever en efficiënter ingezet worden.
Elektrische ondersteuning bij een duo-driewielfiets
We ontvingen verzoeken van indiceerders voor het financieren van de elektrische ondersteuning bij een duo-driewielfiets door de instelling als er geen aanspraak bestaat op bovenbudgettaire bekostiging. Deze constructie is in principe niet wenselijk omdat je tegen zaken aanloopt zoals eigenaarschap. We hebben echter gemeend om indiceerders hierin tegemoet te komen. Dit betekent dat het ingaande 2025 toegestaan is dat een instelling de elektrische ondersteuning op een duo-driewielfiets zelf financiert onder de volgende voorwaarden:
- De naasten of de instelling bekostigt de elektrische ondersteuning;
- De instelling stelt het zorgkantoor op de hoogte van deze aanschaf;
- De kosten van het onderhoud zijn voor de naasten of de instelling;
- Bij schade aan de elektrische ondersteuning zijn de reparatiekosten voor de naasten of de instelling;
- Na beëindiging van de inzet van de duo-driewielfiets wordt de elektrische ondersteuning door de naasten of de instelling aan het zorgkantoor geschonken.
Mochten er uit de praktijk ongewenste situaties naar voren komen, dan behoudt Menzis zorgkantoor zich het recht om deze regeling op een nader te bepalen moment te stoppen.